پایین ترین قسمت جمجمه را قاعده جمجمه تشکیل داده است که بخش های مهمی از مغز و ساقه مغز بر روی آن قرار دارد. یکی از حساس ترین نواحی در بدن، قاعده جمجمه می باشد که کوچکترین ضربه به این ناحیه و وجود تومور می تواند مرگ یا فلج دائمی را برای فرد به همراه داشته باشد.
جمجمه از استخوان و غضروف هایی ساخته شده است که اجزای سر و صورت را تشکیل می دهد. لازم به ذکر است حفاظت از مغز نیز به عهده ی جمجمه می باشد. قاعده ی جمجمه محلی پیچیده می باشد که عناصر مهم و حیاتی با ورودی های مختلف از آن عبور می کند.
جراحی قاعده ی جمجمه به علت احاطه حدقه چشم، سینوس ها، گوش میانی و داخلی از حساسیت بالایی برخوردار می باشد. در گذشته به علت پیچیدگی آناتومی این ناحیه، دسترسی امن به این قسمت را محدود و حتی ناممکن کرده بود. قاعده جمجمه را از نظر محل ضایعه می توان به سه قسمت؛ قدامی، میانی، خلفی تقسیم کرد. حساسیت و ریسک بالای جراحی این ناحیه، نیازمند سطح بالایی از دانش و تجربه می باشد.
✨️ اما علم چیزی فراتر از حد تصور ماست…
ممکن است جراحی های قاعده جمجمه به صورت تیمی و با همکاری جراحان؛ مغز و اعصاب، گوش و حلق و بینی و یا حتی چشم پزشک انجام گردد.
تشخیص و درمان توده ها و سایر مشکلات تنها با معاینه و تشخیص پزشک قابل پیگیری می باشد. در ادامه به بررسی تومور و اختلالاتی که با جراحی قاعده جمجمه برطرف میگردد می پردازیم:
🔷️ تومورهای غده هیپوفیز
🔷️ تومور مننژ (بافتی بین مغز و جمجمه)
🔷️ ایجاد توده بر اثر عفونت
🔷️ تومورهای استخوانی که در قاعده جمجمه رشد می کنند.
🔷️ حفره های مایع مغزی نخاعی
🔷️ کیست و توده هایی که از کودکی رشد کرده اند.
علائم و نشانه ها معمولا خبر از یک مشکل می دهند. وجود بسیاری از علائم و یا یکی از علائم ذکر شده می تواند نشان از وجود تومور و همچنین جایگاه آن باشد.
🔶️ درد صورت
🔶️ سردرد
🔶️ سرگیجه
🔶️ اختلال در بینایی
🔶️ ضعف و بی حسی اندام ها
🔶️ ضعف عضلات یک سمت صورت
🔶️ صدای وزوز در گوش
🔶️ اختلال در بویایی
قاعده جمجمه و تومورهای موجود به راحتی قابل تشخیص و رویت نمی باشد. به همین علت؛ پزشک بعد از بررسی و معاینه و همچنین بررسی علائم، آزمایشات و تصویربرداری های لازم را مانند؛ ام آر آی، سی تی اسکن و پت اسکن تجویز می کند.
در برخی شرایط ممکن است بسته به تشخیص پزشک نمونه برداری از توده قاعده جمجمه به وسیله آندوسکوپ انجام گردد.
عمل جراحی قاعده جمجمه به دو صورت امکان پذیر می باشد:
1️⃣️ جراحی آندوسکوپی(با کمترین تهاجم)
در این روش؛ متخصص گوش و حلق و بینی بدون ایجاد برش و تنها با ایجاد برش هایی کوچک در داخل بینی، با استفاده از ابزاری به نام آندوسکوپ، تومور را از بین می برد.
2️⃣️ جراحی باز قاعده جمجمه
همانطور که از نام این عمل مشخص می باشد؛ جراح برش هایی را در صورت و یا جمجمه ایجاد می کند. برای دستیابی به تومور، نیاز است تا قسمت هایی از استخوان برداشته شود.
⬅️ جراحی قاعده ی جمجمه تخصصی و غیر تهاجمی می باشد که برای ارزیابی، تشخیص و همچنین درمان تومورهای خوش خیم و یا سرطانی واقع شده در مغز، قاعده جمجمه و … مورد استفاده قرار می گیرد.
جراح ابزار به خصوصی را در قسمت های باز جمجمه مانند بینی، دهان و بالای چشم قرار می دهند تا به جای دسترسی به مغز، عمل قاعده جمجمه را در پیش بگیرند.
درمان توده قاعده جمجمه با توجه به تشخیص پزشک و شرایط بیمار با استفاده از روش های مختلفی در پیش گرفته می شود. درمان به نسبت بدخیم و یا خوش خیم بودن توده ها متفاوت می باشد. برخی از روش های درمانی عبارتند از:
🔶️ شیمی درمانی
🔶️ پرتودرمانی
🔶️ برش گاما
در این شکستگی؛ جمجمه به سمت حفره داخل مغز پیچ خورده و یا گسترش می یابد. این شکستگی می تواند به علت؛ ضربه مستقیم با انرژي زیاد به یک ناحیه از جمجمه باشد. برخی از علائم و نشانه های شکستگی جمجمه عبارتند از:
🔴️ خونریزی در محل آسیب و یا اطراف چشم، گوش و بینی
🔴️ کبودی در اطراف محل آسیب دیده، زیر چشم یا پشت گوش
🔴️ درد شدید در محل آسیب
🔴️ قرمزی و داغی محل آسیب دیده
🏷️ در پایان
جراحی قاعده جمجمه به علل مختلفی می تواند انجام گردد. قبل از هر اقدامی پزشک متخصص باید بررسی های لازم را انجام داده و روش درمانی مناسب را به شما ارائه نماید.
افرادی که علائمی مانند: درد در پشت سر و جلوی سر، درد در صورت، گرفتگی بینی و … دارند نباید این نشانه ها را سرسری بگیرند و برای جلوگیری از عوارض بیماری باید با متخصص در ارتباط باشند.
هر بیمار بسته به شرایط خود و تشخیص و تجویز پزشک به آزمایشات به خصوصی مانند نوار قلب و … دارد.
کم شنوایی حسی و عصبی
قاعده جمجمه در پشت سر و ناحیه ایجاد شکاف مغزی واقع شده است.
بله، قاعده جمجمه جزئی از تمام جمجمه سر است که از بیماری های مربوط به آن که نیازمند جراحی است، به تومور میتوان اشاره کرد.
بله، ممنژیوم بیماری بدون درمانی نیست و راه های مختلفی بسته به شدت آن برای درمان وجود دارد. بهتر است که با پزشک متخصص مشورت نموده و روش مناسب درمان شروع کنید.