✴️ توده هایی نرم که می توانند آهسته به رشد خود ادامه دهند و بینی را مسدود کنند.
این توده ها همان پولیپ بینی می باشند. شاید شما هم با علائم سرماخوردگی دست و پنجه نرم کنید اما طولانی تر از همیشه...
اینجاست که باید شک کنی...
در ادامه به بررسی علائم پولیپ خواهیم پرداخت. اگر شما هم این علائم را داشتید به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.
اگر به زبان ساده بخواهیم پولیپ را توصیف نماییم؛ توده هایی غیر سرطانی می باشند که از غشاء مخاطی بینی و همچنین سینوس ها به صورت غیر طبیعی رشد می کند. ایجاد این حجم در مجرای بینی می تواند مشکلات تنفسی را برای فرد به همراه داشته باشد.
همچنان تحقیقات در خصوص علت پولیپ بینی ادامه دارد. می توان ژنتیک و یا التهاب زمینه ای بافت ها را در به وجود آمدن پولیپ ها موثر دانست. به طور معمول پولیپ ها در افراد مبتلا به مشکلات زیر شایع تر می باشد:
🔶️ آسم
🔶️ حساسیت به آسپرین
🔶️ عفونت مزمن سینوسی
🔶️ تب یونجه ( رینیت آلرژیک)
✅️ توجه داشته باشید که ژن ها نیز می توانند در ایجاد پولیپ بینی نقش داشته باشند. اگر فردی در اعضای خانواده شما به رشد غیر عادی در قسمت غشاء مخاطی بینی و سینوس ها مبتلا می باشد، احتمال ابتلا به این بیماری در شما نیز وجود دارد.
🔷️ بینی مسدود شده
🔷️آبریزش بینی
🔷️ نیاز به بلع
🔷️ کاهش حس بویایی و چشایی
🔷️ خونریزی بینی
🔷️ خروپف
🔷️ احساس خارش در اطراف چشم
🔷️ احساس فشار در صورت و پیشانی
پولیپ بینی در برخی شرایط می تواند شبیه سرماخوردگی باشد با این تفاوت که سرماخوردگی در عرض چند روز از بین می رود ولی پولیپ تا زمانی که درمان نشود بهبود نمی یابد. زمانی که پولیپ ها، سینوس ها را مسدود نمایند علائم سینوزیت تجربه می گردد.
📛️ در صورت داشتن هر یک از علائم بهتر است با متخصص گوش و حلق و بینی در ارتباط باشید.
🔴️ گرفتگی بینی
🔴️ آبریزش بینی
🔴️ پری سینوس صورت
🔴️ کاهش حس بویایی
🔴️ احساس گرفتگی در بینی
توجه داشته باشید که همه ی افراد می توانند به پولیپ بینی مبتلا شوند اما برخی از افراد بیش از سایرین در معرض ابتلا به پولیپ بینی می باشند. مانند:
⬅️ کودکانی با بیماری هایی مانند: آسم، سینوزیت و یا اختلالات تنفسی
⬅️ افراد بالای ۴۰ سال
⬅️ آخرین تحقیقات نیز نشان داده که ابتلا به پولیپ بینی در بانوان بیش از آقایان می باشد.
روند تشخیص پولیپ بینی با معاینه فیزیکی پزشک و بررسی سابقه بیمار آغاز می گردد. ممکن است پزشک متخصص در طی معاینه از وسیله ای به نام آندوسکوپ برای بررسی بینی و سینوس ها استفاده نماید.
در ادامه ممکن است پزشک شما برای بررسی های بیشتر و تعیین اندازه و محل پولیپ ها آزمایشاتی را مشخص نماید. این آزمایشات عبارتند از:
⬅️ تست آلرژی( آزمایش پوستی و آزمایش خون)
⬅️ تصویر برداری (سی تی اسکن یا ام آر آی)
درمان پولیپ بینی به علائم و سلامتی عمومی و همچنین سن فرد بستگی دارد. هدف از درمان؛ کاهش التهابات و اندازه پولیپ ها می باشد. برخی از روش های درمانی که در پیش گرفته می شود عبارتند از:
🟠️ داروهایی برای کاهش التهاب
🟠️ آنتی بیوتیک هایی برای کمک به کاهش اندازه پولیپ ها
🟠️ شستشوی روزانه ی پولیپ ها
در برخی شرایط ممکن است بیمار نیاز به جراحی داشته باشد، از همین رو جراحی سینوسی داخل بینی با استفاده از آندوسکوپی و یا میکروسرجری انجام می گردد.
درمان برای همه ی افراد و در همه ی شرایط ضروری نمی باشد. در صورتی که پولیپ های بینی کوچک باشد علائم خاصی نداشته و نیاز به درمان ندارد. اما در مقابل افرادی که پولیپ های بزرگی داشته ممکن است شرایط زیر را تجربه نمایند:
✅️ آپنه انسدادی خواب
✅️ عفونت های سینوس
✅️ مشکلات بینایی
✅️ ایجاد لخته خون
💡️ بهتر است بدانید؛ راهی برای جلوگیری از ابتلا وجود ندارد و ما نمی دانیم چه زمان و در چه شرایطی ممکن است پولیپ بینی ایجاد گردد. درمان پولیپ بینی با هدف تعیین علت، به کنترل پولیپ بینی کمک می نماید.
🏷️ در پایان
همانطور که اشاره شد؛ پولیپ بینی به دلایل نامشخصی ایجاد می گردد اما برخی از علائم مانند؛ آسم و عفونت های مزمن می تواند در ایجاد این توده ها نقش موثری داشته باشد. به همین دلیل توصیه می شود برای جلوگیری از بازگشت پولیپ به صورت منظم با متخصص گوش و حلق و بینی در ارتباط باشید.
پولیپ ها معمولا به صورت شاخه ای در دوطرف بینی رشد خواهند کرد.
اگر پولیپ های بینی کوچک و خوش خیم باشند هیچگونه مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد کرد. اما در صورتی که پولیپ ها بزرگ باشند می تواند سبب خونریزی گردد.
بله اگر علت التهاب درمان نگردد می تواند مجددا سبب ابتلا به پولیپ بینی گردد.
بله یکی از علائم پولیپ بینی جمع شدن خلط در پشت حلق می باشد.
پزشک بعد از بررسی می تواند بر حسب شرایط روش هایی خانگی را برای کنترل و درمان ارائه دهد.